GÖLE
Yayınlanma: 17 Temmuz 2022 - 20:56
Güncelleme: 17 Temmuz 2022 - 21:19
PEYNİR DİYARI GÖLE'DEN 1 TONLUK KAŞAR FESTİVALE DAMGA VURDU
Ardahan’ın Göle ilçesinde beş yıl aradan sonra düzenlenen 21. Göle Ulusal Kültür ve Kaşar Festivali Göle Yaylası’nda yapıldı. Festivalde, bir peynir üreticisi tarafından sergilenen bir tonluk kaşar damga vurdu.
GÖLE
17 Temmuz 2022 - 20:56
Güncelleme: 17 Temmuz 2022 - 21:19
ÖZKAN KARAKAYA / anka HABER / ARDAHAN HABER
Ardahan’ın Göle ilçesinde beş yıl aradan sonra düzenlenen 21. Göle Ulusal Kültür ve Kaşar Festivali Göle Yaylası’nda yapıldı. Festivalde, bir peynir üreticisi tarafından sergilenen bir tonluk kaşar damga vurdu.
Göle Ulusal Kültür ve Kaşar Festivali’nin bugün yapılan açılış törenine, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, AKP Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, İl Jandarma Komutanı Ali Naci Aldemir, İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç, STK ve siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Güreş müsabakaları, at yarışları ve halk oyunları gösterilerinin de düzenlendiği festivalde, en iyi kaşarı üreten üç üreticiye plaket verildi.
“BUNDAN SONRA YÜZÜMÜZÜ GURBETTEN SILAYA DÖNECEĞİZ”
Merkezi İstanbul Esenyurt’ta bulunan Göle Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Eren Küpeli, gurbetle sıla arasında köprü olacaklarını belirterek şunları söyledi:
“İstanbul Dernekler Federasyonu Başkanı olarak memleketimize geldik, 21. Ulusal Festivale geldik. Burada çadırımızı açtık, yöresel ürünlerimiz ile. Annelerimizle birlikte yaptığımız ketelerimiz var, helvalarımız var, peynirlerimiz var. Misafirlerimizi ağırlıyoruz. Gurbetle sıla arasında köprü olacağız. Bütün dernek başkanlarımız burada, ekibimiz burada. Federasyon olarak herkesi kucaklıyoruz. Bütün Göleli hemşerilerimize katıldıkları için çok teşekkür ediyorum ama el emeğini gelip görmelerini istiyoruz. Bundan sonra yüzümüzü gurbetten sılaya döneceğiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum katılım sağladığınız için ve bütün ulusal basına da çok teşekkür ediyorum. Hepinizi festivalimize davet ediyorum.”
“BEN, KENDİ ÇOCUKLARIMA YEDİRMEDİĞİM HİÇBİR ŞEYİ SİZLERİN ÇOCUKLARINA YEDİRMEYECEĞİM”
Kaşar peyniri üreticisi Sevda Çapan ise şöyle konuştu:
“21. Ulusal Kaşar Festivali’nden hepinize sevgiler. Bizler, burada, Türkiye’nin en kaliteli peynirlerinden birini üretiyoruz. Beş tane peynir çeşidiyle gerçekten güzel bir hizmet vermekteyiz. Eski kaşar, taze kaşar, gravyer peyniri, beyaz peynir, tel peynir gibi çok geniş bir yelpazeye hizmet ediyoruz. Sizlere diyoruz ki gerçekten bin 600 çeşidinin olduğu 2 bin rakımlı bir bölgede sizlere hizmet vermekteyiz. Gurme müşterilerimiz var zaten. Peynir üreticisi olarak 1967’den beri üretim yapıyoruz ve diyoruz ki Doğu Anadolu Bölgesi kaşar için büyük bir nimettir. Hani Kars kaşarı, Ardahan kaşarı denildiği zaman şu söyleniyor. Burayı diğer bölgelerden ayıran tek özelliği bitki örtüsü. Süt ürünlerinin kaliteli ve lezzetli olması ve kuru, sert, soğuk rüzgarlarının esiyor olması… Bundan dolayı da çok kaliteli peynirler, yüzde yüz doğal peynirler üretmekteyiz. 22 tane küçüklü büyüklü fabrikamız üretim yapmakta şu anda… Ben, anne olarak, gece gündüz gerçekten çok kaliteli üretim yapıyoruz ve diyorum ki ben, kendi çocuklarıma yedirmediğim hiçbir şeyi sizlerin çocuklarına yedirmeyeceğim, kadın düşüncesi olarak. Doğu Anadolu Bölgesi’nde eksi 40 derecede üretim yapıyoruz.”
“KAŞARIMIZ ORGANİK BİR ÜRÜNDÜR”
Göle’de üretilen peynirlerin organik olduğunu belirten peynir üreticisi Aydın Nazar, “Kaşarımız organik bir üründür. Maya, tuz ve süt; başka herhangi bir katkı yoktur. Ürünümüz İstanbul, Bursa piyasasında gayet tutulan bir üründür. Bu vesileyle müşteri potansiyelimiz çok güzel. Biz, aynı zamanda Trakya’da da fason kaşar üretiyoruz, Ezine’de beyaz peyniri fason üretiyoruz. Burada da yirmiye yakın köyün sütlerini alıp imal ediyoruz ve yaptığımız ürünler direk İstanbul ve Bursa’ya gidiyor, ürünlerimizi orada pazarlıyoruz” dedi.
“ENDEMİK COĞRAFYADA BESLENEN İNEKLERİMİZDEN ELDE ETTİĞİMİZ ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜRÜNE SAHİBİZ”
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci ise şunları söyledi:
“21. Ulusal Göle Kaşar Festivali, Ardahan’ın en önemli ticari ürünü olan kaşarı satmak için yapılıyor. 21. festival yüksek katılımla gerçekleşiyor. Ardahan kaşarı, coğrafi işaret aldığımız ilk ürün. Endemik coğrafyada ve orada beslenen ineklerimizden elde ettiğimiz çok önemli bir ürüne sahibiz. Bunun tanıtımını festival aracılığıyla yapmak istiyoruz. Ardahan’ımıza ve tüm ülkemize hayırlı olsun diyorum.”
Ardahan’ın Göle ilçesinde beş yıl aradan sonra düzenlenen 21. Göle Ulusal Kültür ve Kaşar Festivali Göle Yaylası’nda yapıldı. Festivalde, bir peynir üreticisi tarafından sergilenen bir tonluk kaşar damga vurdu.
Göle Ulusal Kültür ve Kaşar Festivali’nin bugün yapılan açılış törenine, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, AKP Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, İl Jandarma Komutanı Ali Naci Aldemir, İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç, STK ve siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Güreş müsabakaları, at yarışları ve halk oyunları gösterilerinin de düzenlendiği festivalde, en iyi kaşarı üreten üç üreticiye plaket verildi.
“BUNDAN SONRA YÜZÜMÜZÜ GURBETTEN SILAYA DÖNECEĞİZ”
Merkezi İstanbul Esenyurt’ta bulunan Göle Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Eren Küpeli, gurbetle sıla arasında köprü olacaklarını belirterek şunları söyledi:
“İstanbul Dernekler Federasyonu Başkanı olarak memleketimize geldik, 21. Ulusal Festivale geldik. Burada çadırımızı açtık, yöresel ürünlerimiz ile. Annelerimizle birlikte yaptığımız ketelerimiz var, helvalarımız var, peynirlerimiz var. Misafirlerimizi ağırlıyoruz. Gurbetle sıla arasında köprü olacağız. Bütün dernek başkanlarımız burada, ekibimiz burada. Federasyon olarak herkesi kucaklıyoruz. Bütün Göleli hemşerilerimize katıldıkları için çok teşekkür ediyorum ama el emeğini gelip görmelerini istiyoruz. Bundan sonra yüzümüzü gurbetten sılaya döneceğiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum katılım sağladığınız için ve bütün ulusal basına da çok teşekkür ediyorum. Hepinizi festivalimize davet ediyorum.”
“BEN, KENDİ ÇOCUKLARIMA YEDİRMEDİĞİM HİÇBİR ŞEYİ SİZLERİN ÇOCUKLARINA YEDİRMEYECEĞİM”
Kaşar peyniri üreticisi Sevda Çapan ise şöyle konuştu:
“21. Ulusal Kaşar Festivali’nden hepinize sevgiler. Bizler, burada, Türkiye’nin en kaliteli peynirlerinden birini üretiyoruz. Beş tane peynir çeşidiyle gerçekten güzel bir hizmet vermekteyiz. Eski kaşar, taze kaşar, gravyer peyniri, beyaz peynir, tel peynir gibi çok geniş bir yelpazeye hizmet ediyoruz. Sizlere diyoruz ki gerçekten bin 600 çeşidinin olduğu 2 bin rakımlı bir bölgede sizlere hizmet vermekteyiz. Gurme müşterilerimiz var zaten. Peynir üreticisi olarak 1967’den beri üretim yapıyoruz ve diyoruz ki Doğu Anadolu Bölgesi kaşar için büyük bir nimettir. Hani Kars kaşarı, Ardahan kaşarı denildiği zaman şu söyleniyor. Burayı diğer bölgelerden ayıran tek özelliği bitki örtüsü. Süt ürünlerinin kaliteli ve lezzetli olması ve kuru, sert, soğuk rüzgarlarının esiyor olması… Bundan dolayı da çok kaliteli peynirler, yüzde yüz doğal peynirler üretmekteyiz. 22 tane küçüklü büyüklü fabrikamız üretim yapmakta şu anda… Ben, anne olarak, gece gündüz gerçekten çok kaliteli üretim yapıyoruz ve diyorum ki ben, kendi çocuklarıma yedirmediğim hiçbir şeyi sizlerin çocuklarına yedirmeyeceğim, kadın düşüncesi olarak. Doğu Anadolu Bölgesi’nde eksi 40 derecede üretim yapıyoruz.”
“KAŞARIMIZ ORGANİK BİR ÜRÜNDÜR”
Göle’de üretilen peynirlerin organik olduğunu belirten peynir üreticisi Aydın Nazar, “Kaşarımız organik bir üründür. Maya, tuz ve süt; başka herhangi bir katkı yoktur. Ürünümüz İstanbul, Bursa piyasasında gayet tutulan bir üründür. Bu vesileyle müşteri potansiyelimiz çok güzel. Biz, aynı zamanda Trakya’da da fason kaşar üretiyoruz, Ezine’de beyaz peyniri fason üretiyoruz. Burada da yirmiye yakın köyün sütlerini alıp imal ediyoruz ve yaptığımız ürünler direk İstanbul ve Bursa’ya gidiyor, ürünlerimizi orada pazarlıyoruz” dedi.
“ENDEMİK COĞRAFYADA BESLENEN İNEKLERİMİZDEN ELDE ETTİĞİMİZ ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜRÜNE SAHİBİZ”
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci ise şunları söyledi:
“21. Ulusal Göle Kaşar Festivali, Ardahan’ın en önemli ticari ürünü olan kaşarı satmak için yapılıyor. 21. festival yüksek katılımla gerçekleşiyor. Ardahan kaşarı, coğrafi işaret aldığımız ilk ürün. Endemik coğrafyada ve orada beslenen ineklerimizden elde ettiğimiz çok önemli bir ürüne sahibiz. Bunun tanıtımını festival aracılığıyla yapmak istiyoruz. Ardahan’ımıza ve tüm ülkemize hayırlı olsun diyorum.”
# göle kaşar festivali# göle kaşar festivali 2022# göle kaşar festivali 2022 ne zaman# göle kaşar festivali ne zaman# ardahan göle kaşar festivali# ardahan haber# ardahan tv# ardahan gazetesi# anka
İlginizi Çekebilir
Vekil bey Atalayların payını da ayırmıştır şimdi hangi kuruma gitsek bir tane göleli yada atalay soy isminden birine memur çıkar karşımıza bir gazribanın çocuğunuda koy işe sayın vekil
umarım şimdiki vekil tekrar seçilmez. onun olduğu her sene küçülen bir ardahan var. il partisini halkını kaybetmiş bir halk var. reis halkını dinler. Şimdiki vekili istemiyoruz.
allah askina organik kasarmi var oldugu gibi katgı fabrikasyon